Granaatplein, Diamantplein en Onyxstraat - definitief ontwerp doemee (2021-303)

Graag informeer ik u over de laatste stand van zaken in het project rond de rioolvervanging en herinrichting van de Hoge Mors. Voor het gebied rond het Diamantplein, Granaatplein en de Onyxstraat - fase 1 van het project - is het definitief ontwerp klaar. We nodigen u van harte uit om het ontwerp op doemee.leiden.nl te bekijken.

Wat zijn de plannen in de Hoge Mors?

De riolering in de Hoge Mors is na ruim vijftig jaar aan vervanging toe. Voor de werkzaamheden onder de grond moeten de straten en stoepen open. Een mooi moment om de inrichting van de straten en het groen te vernieuwen. Zo zorgen we ervoor dat de Hoge Mors in de toekomst bestand is tegen het veranderende klimaat met heftige regenbuien en langere periodes van droogte en hitte.

Fase 1 (Doemee.leiden.nl open van 25 november t/m 3 december)

Het voorlopig ontwerp voor het Diamantplein, Granaatplein en Onyxstraat heeft eind oktober op Doemee gestaan. De vragen die u hierover stelde, zijn inmiddels op Doemee beantwoord. Ook hebben er de afgelopen periode gesprekken plaatsgevonden met de ondernemers van het Diamantplein. Alle opmerkingen en ideeën hebben we waar mogelijk uitgewerkt in een definitief ontwerp. U kunt het definitieve ontwerp voor het Granaatplein, het Diamantplein en de Onyxstraat van donderdag 25 november tot en met vrijdag 3 december bekijken op doemee.leiden.nl.

Fase 2 (eind december op Doemee)

Fase 2 van het project betreft de overige straten tussen de Diamantlaan en de Agaatlaan en de Hoge Morsweg en de Opaalstraat. Het voorlopig ontwerp voor de nieuwe inrichting van de straten en het groen in dit deel van de Hoge Mors is bijna klaar. Het projectteam van de gemeente is samen met een groep bewoners van de wijk - de kerngroep Hoge Mors - hard aan het werk om het ontwerp te verbeteren. Als het klaar is, willen we het graag aan de wijk laten zien. Eind december zullen we ook deze plannen op doemee.leiden.nl plaatsen. In januari willen we graag met u in gesprek gaan over het voorlopig ontwerp van deze fase, verkeer, (betaald) parkeren, klimaatadaptieve maatregelen, de mogelijkheden voor meer groen en biodiversiteit, het plan voor de riolering en de andere ontwikkelingen in en om de wijk, zoals het Werninkterrein.

Corona

Gezien de coronamaatregelen is het nog niet duidelijk op welke manier we u kunnen ontmoeten. Het liefst nodigen we u uit voor een inloopbijeenkomst in de wijk. Maar als dit niet door mag gaan, zullen we digitaal bijeen moeten komen. Voordat het ontwerp in december op Doemee komt, stuurt de gemeente u een huis-aan-huis brief met meer informatie. Hopelijk kunnen we u dan ook meer vertellen over de bijeenkomst in januari.

Waar vindt u nadere informatie?

Op het digitale platform doemee.leiden.nl vindt u informatie over het aangepaste voorlopig ontwerp voor fase 1 van het projectgebied. Daarnaast is er een pagina op de website van de gemeente: www.leiden.nl/hogemors.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief? Dan kunt u contact opnemen met omgevingsmanager Tamara Weber via hogemors@leiden.nl of via tel. 14 071 - keuze 4 (maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur) of gebruik het formulier op www.leiden.nl/contact.

David van Zanten
Projectmanager Hoge Mors