Granaat- en Diamantplein - reageren op voorlopig ontwerp (2021-271)

Graag informeer ik u over de plannen voor de nieuwe inrichting van het Granaatplein, het Diamantplein en de Onyxstraat. Daarnaast nodig ik u uit om het voorlopig ontwerp voor dit deel van de wijk op doemee.leiden.nl te bekijken.

Wat zijn de plannen in de Hoge Mors?

De riolering in de Hoge Mors is na ruim vijftig jaar aan vervanging toe. Voor de werkzaamheden onder de grond moeten de straten en stoepen open. Een mooi moment om de inrichting van de straten en het groen te vernieuwen. Zo zorgen we ervoor dat de Hoge Mors in de toekomst bestand is tegen het veranderende klimaat met heftige regenbuien en langere periodes van droogte en hitte.

Faseringen

Het project rioolvervanging en herinrichting openbare ruimte bestaat uit twee fases.

• Fase 1 betreft het Diamantplein, Granaatplein en Onyxstraat
  • Fase 2 betreft de overige straten tussen de Diamantlaan en de Agaatlaan en de Hoge Morsweg en de Opaalstraat.

Voor fase 2 werken we samen met een groep bewoners, de werkgroep Hoge Mors, het voorlopig ontwerp uit. Dit zijn veel straten en het vraagt veel tijd van de werkgroep. Op dit moment verwachten we in december het voorlopig ontwerp voor fase 2 op doemee.leiden.nl met u te kunnen delen.

Doemee.leiden.nl

Voor het Granaatplein, het Diamantplein en de Onyxstraat (fase 1) is het voorlopige ontwerp al wel klaar. Vanaf zaterdag 23 oktober tot en met woensdag 3 november kunt u het voorlopig ontwerp voor fase 1 bekijken op doemee.leiden.nl. Wij zijn benieuwd wat u hiervan vindt en lezen graag uw vragen en of opmerkingen op dit digitale platform. Het projectteam probeert zo snel mogelijk te reageren.

Waarom worden de pleinen opnieuw ingericht?

De pleinen zijn tegelijk met de bouw van Trisor en de inrichting van de Diamantlaan in 2012 gerealiseerd en zijn nog vrij jong. Omdat ze voornamelijk bestaan uit stenen zijn ze niet bestand tegen het veranderende klimaat van langere periodes van droogte en hitte en wateroverlast. Om hier wel op voorbereid te zijn, wil de gemeente deze pleinen klimaatadaptief inrichten en tegelijk de biodiversiteit vergroten. Dit betekent dat we meer groen, bomen, struiken en bloemen gaan toevoegen. Maar ook dat we zoveel mogelijk bestaande materialen, zoals de betontegelmix op het Granaatplein en het Onyxstraat, in het nieuwe ontwerp hergebruiken. Ook de betonnen zitelementen komen terug op het Diamantplein en op het Granaatplein. Hierdoor nodigt het meer uit om hier te verblijven.

Waar vindt u nadere informatie?

Op het digitale platform doemee.leiden.nl vindt u informatie over het voorlopig ontwerp voor fase 1 van het projectgebied. Daarnaast is er een pagina op de website van de gemeente: www.leiden.nl/hogemors.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief? Dan kunt u contact opnemen met omgevingsmanager Tamara Weber via hogemors@leiden.nl of via tel. 14 071 - keuze 4 (maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur) of gebruik het formulier op www.leiden.nl/contact.

David van Zanten
Projectmanager Hoge Mors