Gasthuiswijk en Haagwegkwartier - herinrichting en riolering

Vorig jaar januari heeft u huis-aan-huis de aankondiging van een nieuw project in uw wijk ontvangen: de riolen en straten in Gasthuiswijk en Haagweg-Zuid worden vernieuwd. Het afgelopen jaar hebben we achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereiding. In deze brief informeren wij u over onze resultaten van 2018 en wat u in 2019 kan verwachten.

Nieuwe riolen en straten in vier fases

Nog even kort het project samengevat: de riolering in de Gasthuiswijk en Haagweg-Zuid moet worden vervangen. Ook de straten en stoepen zijn toe aan groot onderhoud. Dit project wordt in vier fasen uitgevoerd, zoals aangegeven op het kaartje hieronder.

Klimaatadaptief inrichten

Afgelopen jaar is duidelijk geworden dat de klimaatveranderingen voor overlast zorgen, en dat we de buitenruimte - straten en groen - moeten aanpassen. We hebben te maken met meer en hevigere regen, lange periodes van droogte in de zomer en hittestress. Om deze weersextremen op te vangen gaan we de straten anders inrichten met meer groen en meer mogelijkheden voor het regenwater om weg te stromen. We noemen dit klimaatadaptief ontwerpen. In 2018 zijn de beste oplossingen voor de Gasthuiswijk en Haagweg-Zuid onderzocht. Deze oplossingen worden nu meegenomen bij het nieuwe ontwerp van uw buurt.

Impressie onderzoek klimaatadaptieve oplossingen

Aardgasvrij

In 2018 bent u ook geïnformeerd over het aardgasvrij maken van de wijk. De wens om de voorzieningen voor het aardgasvrij maken van de Gasthuiswijk direct te combineren met de noodzakelijke rioolvervanging blijkt qua planning niet haalbaar. Wel willen we de wijk de komende jaren voorbereiden op het aardgasvrij maken. Dit doen we samen met onder meer de woningbouwcorporaties en de energiebedrijven. Voor het rioleringsproject betekent het concreet dat we in de ondergrond rekening houden met de toekomstige aanleg van een warmtenet. Wilt u meer weten over aardgasvrij wonen, kijk dan op www.gagoed.nl.

Nieuw ruimtegebruik in de ondergrond

Planning

Voordat we buiten van start kunnen gaan, beslist de gemeenteraad voor deze zomer hoeveel geld er voor klimaatadaptatie en vergroenen beschikbaar komt. Als dit duidelijk is, gaan we starten met de aanbesteding van het werk. Samen met de aannemer én de bewoners uit de wijk worden de ontwerpen gemaakt. Begin volgend jaar willen we aan de slag met het ontwerp voor fase 1. Dat is het zuidelijk deel van de Gasthuiswijk. De bewoners van fase 1 willen we dan vragen mee te denken over de nieuwe inrichting van de straat. Begin 2020 volgt een uitnodiging voor twee meedenksessies. Later in 2020 organiseren we meedenksessies voor fase 2.

Wilt u nu al meer informatie?

We houden u graag op de hoogte van de voortgang met nieuwsberichten op de website en in het Stadsnieuws. Bezoek de projectpagina www.leiden.nl/rioleringzuidwest. Hier vindt u meer informatie over het project. Wilt u op de hoogte blijven via Stadsnieuws? Abonneer u via www.leiden.nl/stadsnieuws en vink het label Bos- en Gasthuis aan.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief? Bel dan met de gemeente Leiden via 14 071 - (maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur). U kunt uw vraag ook stellen door een contactformulier te sturen naar L. Brobbel.

Oscar van der Padt
Projectmanager Gasthuiswijk en Haagweg-Zuid