Denk mee over het nieuwe ontwerp voor uw wijk (2022-118)

De riolering in een groot deel van Meerburg is na bijna zestig jaar aan vervanging toe. Voor de vernieuwing van het riool moeten de straten helemaal open. Daarom combineert de gemeente in het project ‘Hart van Meerburg’ de rioolvervanging met het vernieuwen van de straten, stoepen en het groen. In de nieuwe inrichting worden zoveel mogelijk zogeheten klimaatadaptieve maatregelen genomen. Daarmee is de wijk straks beter voorbereid op het veranderende klimaat met heftige regenbuien, droogte en hitte.

Wat zijn de plannen?

In plaats van een gemengd riool komt er een gescheiden rioolstelsel: één buis voor vuilwater en één buis voor regenwater. Dit zorgt ervoor dat het relatief schone regenwater niet mengt met het vuile water van bijvoorbeeld toiletten en wasmachines. Straks wordt alleen het vuile water gezuiverd, het regenwater stroomt direct in de sloten in de wijk.

Boven de grond vernieuwen we de straten, parkeervakken, stoepen en het groen. Waar ruimte is, wil de gemeente de wijk graag groener maken. Het vergroten van de biodiversiteit, het toevoegen van verschillende soorten bomen en planten, is daarbij een belangrijk thema. Zo kunnen we toekomstige klimaatveranderingen beter opvangen.

Denkt u mee?

Om tot een goed plan en een mooie wijk te komen, hebben wij uw hulp nodig. Want samen maken we betere plannen.

Zo doet u mee

Op de website doemee.leiden.nl maakt u een account aan. Onder het project ‘Denk mee over de inrichting van Hart van Meerburg’ vindt u een enquête. Deze vragenlijst gaat over het verkeer, parkeren, groen en spelen in de wijk. Heeft u ideeën of opmerkingen die in de enquête niet aan bod komen? Dan kunt u ze op doemee.leiden.nl indienen onder ‘Ideeën op de kaart’. U kunt hier ook reageren op de ideeën en opmerkingen van andere bewoners. Reageren kan tot en met 20 juni.

Liever in gesprek?

Bent u niet in de gelegenheid om online uw mening te geven, maar wilt u wel graag meedenken of heeft u vragen? Dan kunt u ook contact opnemen met Tamara Weber, de omgevingsmanager van dit project. Zij is tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar via 14 071 of per email via meerburg@leiden.nl.

Waar vindt u nadere informatie?

Op www.leiden.nl/hartvanmeerburg vindt u meer informatie over het project van de vervanging van de riolering en de vernieuwing van de openbare ruimte. Daarnaast kunt u zich via www.leiden.nl/stadsnieuws aanmelden voor de wekelijkse digitale nieuwsbrief van de gemeente Leiden. Abonneer u vervolgens op nieuws uit de wijk Roodenburg.

Projecten in Meerburg en omgeving

Er staat veel te gebeuren in Meerburg. Daarom heeft de gemeente samen met bewoners het toekomstplan ‘wijkenvisie RoMe’ opgesteld. Het Hart van Meerburg is één van de projecten die de komende jaren in de wijk uitgevoerd zal worden. Daarnaast werkt de gemeente samen met Portaal en De Sleutels aan de herontwikkeling van de Rivierenbuurt en wordt de Hoge Rijndijk opnieuw ingericht. Op www.leiden.nl/meerburg leest u meer over de verschillende projecten.

Wij danken u alvast hartelijk voor uw deelname aan de enquête en zien uw ideeën voor de wijk graag terug op Doemee.

David van Zanten
Projectmanager Hart van Meerburg

Over Doemee, het online participatieplatform van de gemeente

Het duurzame wijkvernieuwingsproject Hart van Meerburg staat op doemee.leiden.nl, het online participatieplatform van de gemeente Leiden. Ook het project rond de herinrichting van de Hoge Rijndijk vindt u hier.

Iedereen kan de projecten die op Doemee staan bekijken. Wilt u reageren, dan kunt u zich (eenmalig) registreren. Bewaar uw inloggegevens goed zodat u ook later gemakkelijk kunt inloggen. Heeft u problemen met het gebruik van Doemee? Vult u dan het contactformulier in op de website (www.leiden.nl/contact) dan nemen we contact met u op om te achterhalen wat er aan de hand is.