Buurttuin - Uiterstegracht, Ir. Driessenstraat en Vestestraat (2022-153)

Op de hoek Uiterstegracht en Vestestraat met de Ir. Driessenstraat bevindt zich een groene en gezellige buurttuin. Dit voormalige gemeenteplantsoen is in 2015 voor onderhoud overgegaan naar een groep betrokken bewoners, onder leiding van initiatiefneemster Annemarie Kemp. Annemarie was met enkele medebewoners van mening dat het standaard gemeentegroen wel wat gevarieerder en aantrekkelijker mocht worden ingericht. Dat is goed gelukt. De buurttuin is de afgelopen jaren omgetoverd tot een klein paradijsje voor de buurt dat werd onderhouden door enthousiaste buurtbewoners.

Voor het bijhouden van de buurttuin zijn we op zoek naar nieuwe, enthousiaste buurtbewoners. In deze brief leest u meer daarover.

Welke voordelen biedt een groene omgeving?

Een groene omgeving met buurttuin zorgt niet alleen voor contact tussen bewoners in de buurt, het zorgt ook voor rust in de toch vaak hectische stad. Daarnaast zorgt een groene omgeving ervoor dat bij hevige regenval het (overtollige) regenwater gemakkelijker in de grond zakt, biedt het verkoeling tijdens warme perioden en is het goed voor meerdere soorten insecten en vogels.

Hoe wordt het onderhoud van de buurttuin geregeld?

De gemeente kan het stadsgroen standaard onderhouden, en bewoners kunnen het extra uitstraling geven. Door meer variatie in de beplanting toe te voegen, een insectenhotel te plaatsen of vogelhuisjes op te hangen. Er is veel mogelijk zo lang het maar groen blijft.
Tot nu toe werd het onderhoud van de buurttuin gedaan door enthousiaste en betrokken buurtbewoners. Helaas zijn er door de jaren heen door verhuizing of andere oorzaken wat buurtbewoners afgevallen, waardoor het onderhoud niet of nauwelijks meer mogelijk is.
Zonder de inzet van enthousiaste buurtbewoners gaat het beheer van de buurttuin weer terug naar de gemeente. De buurttuin krijgt dan enkel nog het standaard onderhoud van gemeentegroen. Dat zou jammer zijn en zonde van de energie die er de afgelopen jaren in is gestopt.
Om een poging te wagen deze mooie, natuurlijke buurttuin te behouden en wellicht te verfraaien vragen wij u of u tijd en interesse heeft om mee te helpen in het groenonderhoud van deze mooie tuin. Vanzelfsprekend wordt u daarbij in het begin ondersteund door Annemarie en mij met ideeën en suggesties.

Helpt u mee?

Heeft u interesse en wilt u meehelpen om dit kleine paradijsje te behouden? Laat het ons dan weten! Aanmelden kan bij mij of Annemarie tot en met vrijdag 15 juli. Wij nemen dan contact met u op om samen met de andere belangstellenden de buurttuin te bekijken en u te voorzien van  nuttige en belangrijke informatie.

Heeft u nog vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief? Dan kunt u contact opnemen via het mailadres j.van.velzen@leiden.nl. U kunt ook bellen met de gemeente Leiden via: 14071 of gebruik het formulier op www.leiden.nl/contact.

John van Velzen
Wijkbeheerder