Briniostraat - ontwerp vergroening (2020-441)

De gemeente heeft een Groene Kansen Kaart gemaakt, met als doel om versteende locaties in de stad te groener in te richten. Dit is nodig vanwege de klimaatverandering en de te verwachten problemen met het opvangen van water. Daarnaast is het toevoegen van groen een natuurlijke bestrijding tegen hitte (hittestress) en geeft dit de biodiversiteit een steuntje in de rug.

Ook de Briniostraat staat op de Groene Kansen Kaart, in 2021 gaan we hier aan de slag.

Beschrijving huidige situatie

De Briniostraat bestaat uit drie pleintjes met daartussen vier verbindende straatjes. De tussenstraten zijn verhard met daarin een dubbele rij bomen in kleine boomspiegels. De pleintjes hebben een verblijfs- en speelfunctie. Ze hebben allemaal een verdiept gedeelte voor het bergen van water en een aantal groenvakken. Toch is het grootste gedeelte van de pleinen verhard. In de groenvakken staan bomen.

Uitgangspunten ontwerp

Bij het ontwerp zijn we uitgegaan van de volgende uitgangspunten:

• Biodiversiteit versterken.
  • Zoveel mogelijk groen en waar mogelijk bomen toevoegen.
  • Bomen bij voorkeur in een plantvak.
  • Bestaande speelelementen inpassen.
  • Speelondergronden in waterdoorlatend materiaal.
  • Grenzen pleinen duidelijker definiëren.
  • Prettige verblijfsplek voor buurtbewoners.

Bekijk het ontwerp op DoeMee

Het nieuwe ontwerp voor de Briniostraat staat vanaf woensdag 2 december op doemee.leiden.nl, het participatieplatform van de gemeente Leiden. U kunt tot en met dinsdag 22 december reageren. U leest verderop deze brief meer over de werking van dit platform.

Vervolg

Op basis van de reacties worden de laatste aanpassingen door de ontwerper gemaakt. Het definitieve ontwerp sturen we daarna rond aan alle omwonenden ter informatie.

Heeft u nog vragen, mail ons

Mocht u naar aanleiding van deze brief nog vragen hebben dan kunt u mij bereiken via mailadres: l.van.velzen@leiden.nl

Leendert van Velzen
Wijkbeheerder

Over Doemee, het online participatieplatform van de gemeente

Het project rond de vergroening van de Briniostraat staat op doemee.leiden.nl, het online participatieplatform van de gemeente Leiden. Iedereen kan de projecten die op doemee staan bekijken. Wilt u reageren of stemmen, dan kunt u zich (eenmalig) registreren. Doemee.leiden.nl werkt op de meest voorkomende internetbrowsers (chrome, safari, firefox) en op pc’s, laptops, tablets en telefoons met actuele software en internetverbinding.

Als het niet lukt om op het platform te komen, raden we u aan het op een ander moment nog een keer te proberen. Of om het met een ander apparaat, zoals een telefoon te proberen. Lukt het nog niet om op doemee.leiden.nl te komen, vult u dan het contactformulier in op de website (www.leiden.nl/contact) dan nemen we contact met u op om te achterhalen wat er aan de hand is.

Het ontwerp

• De straatjes (S1,2,3 en 4) op een gelijke manier inrichten. Zij vormen de verbindende schakels in de straat en zorgen voor eenheid.
  • Rond de bestaande bomen komt een langwerpig groenvak, met in het midden van de straat voldoende loopruimte. Ook aan de huizenzijde blijft een loopstrook over.
  • Bestaande groenvakken die zijn aangelegd in het kader van Samen aan de Slag blijven bestaan.
  • De pleintjes inrichten voor verblijf en spelen. Elk pleintje met een eigen accent.
  • De groenvakken zoveel mogelijk vergroten. Elk pleintje wordt begrensd door groen, zodat duidelijk wordt waar het plein begint of eindigt. De rubber tegels onder de speelelementen vervangen we door houtsnippers. Dit is beter voor de waterdoorlatendheid. De net aangelegde spuitvloer bij pleintje P3 blijft liggen.

Beplanting

Welke beplanting we gaan gebruiken, hangt mede af van uw wensen. In zijn algemeenheid gaat het om lage beplanting met hier en daar iets hogers erboven uit. In verband met de biodiversiteit streven we wel naar zoveel mogelijk inheemse soorten.