Binnenstad - Leidens Ontzet (2021-230)

Eerder hebben wij u een brief gestuurd over de viering van Leidens Ontzet. Door de maatregelen die per 25 september zijn afgekondigd door de Rijksoverheid verandert een aantal zaken ten opzichte van de eerder verstuurde brief.

Op woensdag 29 september 2021 starten de voorbereidingen voor de viering van het Leidens Ontzet. Om de festiviteiten in goede banen te leiden, neemt de gemeente verschillende maatregelen. Zo zijn delen van de stad geheel of gedeeltelijk afgesloten, rijdt het openbaar vervoer langs aangepaste routes en tijden en mogen horecagelegenheden langer open zijn. Vanaf 6 oktober a.s. om 06.00 uur is alles weer normaal. Dan zijn alle attracties verwijderd. Het reuzenrad vormt hierop mogelijk een uitzondering. Een overzicht van de maatregelen vindt u in deze brief.

Kermisterrein

Het kermisterrein beslaat dit jaar het Stationsplein, de Stationsweg, de Beestenmarkt, Nieuwe Beestenmarkt, de Blauwpoortsbrug en de Lammermarkt. Er wordt geen hek geplaatst om de kermis, de kermis is dus overal toegankelijk. 

Feestelijke warenmarkt

Op 2 oktober van 13.00 tot 23.59 uur, 3 oktober van 13.00 tot 21.00 uur en 4 oktober van 09.00 tot 23.59 uur wordt de feestelijke warenmarkt gehouden op Lange Mare, Oude Singel, Turfmarkt, Prinsessekade, Steenstraat, Rijnsburgerbrug, 2e Binnenvestgracht en Stationsweg.

Binnenstad moeilijk bereikbaar voor auto’s

Door de drukte tijdens de feesten in de binnenstad, raadt de politie bezoekers en bewoners van de binnenstad aan hun auto thuis te laten. Als gevolg van de vele omleidingen en afsluitingen is het centrum van de stad niet of zeer moeilijk bereikbaar. Bezoekers die toch met de auto naar de stad komen, wordt geadviseerd hun auto met ingang van 28 september 23.59 uur tot 6 oktober 06.00 uur buiten de singels te parkeren. Een groot aantal parkeerplaatsen in de binnenstad is afgesloten. De parkeergarage aan de Lammermarkt is gesloten. Wel open zijn de parkeergarages Morspoort, Garenmarktplein, Level, de parkeerterreinen Haagweg en bij Nuon aan de Langegracht. Het Morssingel parkeerterrein blijft eveneens bereikbaar.

Verboden te parkeren

Op het kermisterrein is het verboden te parkeren; het terrein wordt afgesloten voor al het verkeer op:

  • 28 september 23.59 uur ingang parkeerverbod
  • 29 september 04.00 uur start werkzaamheden
  • 29 september 10.00 uur start opbouw

Vanaf 6 oktober 06.00 uur is alles weer normaal.

Op de route van de Feestelijke Warenmarkt is parkeren verboden; de markt wordt afgesloten voor al het verkeer vanaf 2 oktober 6.00 uur.

Verkeersmaatregelen

Door de afsluitingen en omleidingen kunnen er vertragingen voor het verkeer ontstaan.

Er worden extra verkeersmaatregelen genomen om het verkeer zo goed mogelijk door de stad te leiden. Op kruisingen waar het extra druk is en op plekken waar de verkeerslichten niet werken worden verkeersregelaars ingezet.

Omleidingsroutes

Verkeer dat de weg in de stad moet zoeken, zorgt voor problemen. Zeker omdat tijdens de voorbereidingen van het feest en tijdens het feest zelf de capaciteit van het Leidse wegennet beperkt is. Daarom wordt een omleidingsroute met bewegwijzering voor het doorgaand verkeer ingesteld. Ook de routes naar de ziekenhuizen worden met extra borden aangegeven.

Afsluitingen

  • Breestraat van 2 oktober 06.00 uur tot en met 5 oktober 06.00 uur.
  • Kaasmarkt, Haarlemmerstraat, Prinsessenkade, Kort Rapenburg, Breestraat, Steenschuur, van der Werfpark, Doezastraat, Jan van Houtkade, Sint Jorissteeg i.v.m. de Taptoe op 2 oktober van 16.00 tot 22.00 uur.
  • Het van der Werfpark op 4 oktober van 07.00 uur tot 16.00 uur i.v.m. de Koraalzang en het Kinderplein.
  • Morsweg is vanaf de Plesmanlaan en de Schipholweg in de richting van de Rijnzichtbrug niet bereikbaar. In omgekeerde richting via de Haagweg en de Rijnzichtbrug is de Morsweg wel bereikbaar. Deze maatregel geldt vanaf 29 september tot en met 5 oktober dagelijks van 07.00 tot 19.00 uur.

Openbaar vervoer

Vanwege Leidens Ontzet vervallen er buslijnen in en rond Leiden of rijden de bussen een andere route. Dit geldt van 29 september tot en met 5 oktober einde dienst. De feestelijkheden zijn het best bereikbaar door uit te stappen op het Centraal Station.

Sommige haltes worden verplaatst of tijdelijk opgeheven. Dit staat bij de betreffende haltes aangegeven. De bussen stoppen op de omleidingsroute op verzoek bij alle haltes.

Informatie

Voor meer informatie over het openbaar vervoer kunt u contact opnemen met Arriva Klantenservice: 0800-0232545 op werkdagen van 6.00-23.00 uur en in het weekend van 7.00-23.00 uur, of op de site van Arriva https://www.arriva.nl/zuidholland/reisinformatie-3/omleidingen-stremmingen.htm

(Brom)fietsen

Verwijdering fietsenrekken

Op het kermisterrein, de feestelijke warenmarkt en diverse evenementenlocaties worden de fietsenrekken verwijderd voor het opbouwen/plaatsen van de kermisattracties, kramen en podia. Vanaf 15 september is bij de fietsenrekken aangegeven vanaf wanneer de rekken worden verwijderd. De rekken worden weer teruggeplaatst vanaf 8 oktober. Bezoekers kunnen hun fiets of bromfiets stallen in de fietsenstallingen (zie hieronder). Verkeerd geparkeerde fietsen en de zogenaamde ‘weesfietsen’ worden uit het kermisgebied verwijderd.

Mocht uw fiets toch verwijderd zijn dan kunt u contact opnemen met fiets-fout-fiets-weg. http://www.fffw-leiden.nl

Waar kunt u uw (brom)fiets wel parkeren?

De openingstijden van de (brom)fietsstallingen zijn als volgt:

Centraal Station centrum-zijde
Op 2, 3 en 4 oktober van 06.00 tot 21.00 uur.

Centraal Station onder taxistandplaats
Op 2, 3 en 4 oktober van 06.00 tot 01.00 uur.

Centraal Station LUMC-zijde
Op 2, 3 en 4 oktober 24 uur geopend.

Waagstalling beperkt geopend
De Waagstalling is op 2 oktober van 08.00 tot 01.00 uur en op 3 oktober van 11.00 tot 22.00 uur geopend en op 4 oktober gesloten.

Afvalinzameling

Het afval wordt volgens het reguliere schema ingezameld. Er kunnen echter locaties zijn waar wij, in verband met de kermis en andere activiteiten, niet bij kunnen komen. Wij proberen overlast zo veel mogelijk te voorkomen. Er zijn geen vervangende ophaaldagen.

De Milieustraat is op 3 en 4 oktober gesloten.

Tijdelijke verwijdering afvalcontainers

Vanaf 28 september worden op diverse locaties de papier-, glas-, textiel- en huisvuilcontainers tijdelijk verwijderd. Naar verwachting zijn alle containers vanaf 5 oktober weer terug geplaatst.

Overzicht verwijderde containers

locatieaantalsoort
Molenwerf voor Makelaar de Leeuw   1Ondergronds Huisafval
Lammermarkt t.h.v. Nummer 35   2Ondergronds Huisafval en glas
Nieuwe Beestenmarkt   1Ondergronds Huisafval
Nieuwe Beestenmarkt   3Ondergrond Milieupark
Stationsweg voor Jumbo   1Bovengronds Glas
Garenmarkt   4Ondergronds
Kaasmarkt   1ondergronds huisafval

De containers van de Garenmarkt worden maandag 27 september verwijderd

Eindtijden Horeca en geluid

Sluitingstijden Horeca

                               Binnen de singels/Stationsweg
Nacht 2 op 3 oktoberom 23.59 uur
Nacht 3 op 4 oktoberom 23.59 uur
Nacht 4 op 5 oktoberom 23.59 uur

Sluitingstijden terrassen/terrasboten

                               Binnen de singels/Stationsweg
Nacht 2 op 3 oktoberom 23.59 uur
Nacht 3 op 4 oktoberom 23.59 uur
Nacht 4 op 5 oktoberom 23.59 uur

Verkoop drank buiten (buitentap)

                               Binnen de singels/Stationsweg
Op 2 oktobervan 18:00 uur tot 23.59 uur
Op 3 oktoberGeen buitentapvergunningen
Op 4 oktoberVan 13.00 uur tot 23.59 uur
Warenmarktgeen verkoop alcohol

Geluid bij evenementen die een evenementenvergunning hebben

Muziek toegestaan Binnen de singels/Stationsweg
Muziek buiten

2 oktober: 18.00 - 23.59 uur

4 oktober: 13.00 - 23.59 uur

Verruimde  geluidsnormen                  Maximaal geluid

Muziek binnen

Vanuit binnen

55 dB(A)

70 dB(A) 82 dB(C) op de dichtstbijzijnde gevel buiten

Meer informatie

Voor meer informatie of eventuele vragen neemt u contact op met Bureau Evenementen van de gemeente Leiden via 071-516 51 44 of stuur een e-mail naar evenementen@leiden.nl.

Voor klachten over feesten of horeca kunt 24 uur per dag contact opnemen met de klachtenlijn via 071-516 70 15. Het volledige programmaoverzicht van Leidens Ontzet vindt u op www.3october.nl.

Meer informatie vindt u op www.leiden.nl/leidensontzet

Met vriendelijke groet,

M. Braam
Evenementencoördinator
Bureau Evenementen