Rijn- en Schiekade - vervangen bomen (2022-045)

In november informeerden wij u over het vervangen van de kastanjebomen aan de Rijn en Schiekade. In de week van 7 maart starten wij met deze vervanging. In deze brief leest u hier meer over.

Waarom de bomen vervangen?

De kastanjebomen aan de Rijn en Schiekade zijn al jaren aan het ‘kwarren’: Kwarren betekent dat de boom ouder wordt, maar nauwelijks tot niet groeit qua bladeren en omvang. Leiden heeft sinds enkele maanden een nieuwe bomenverordening. Deze verordening maakt het mogelijk om de bomen op de Rijn en Schiekade te vervangen door gezonde bomen die wel goed kunnen groeien. De nieuwe bomen zullen op den duur zorgen voor meer schaduw en verkoeling wat handig is met een warmer wordend klimaat, daarbij zullen ze een verrijking zijn voor vogels, insecten en andere dieren in de stad.

Uitvoering van het plan

De bestaande kastanjes worden verwijderd en vervangen door nieuwe bomen. Hiervoor zijn vier boomsoorten gekozen. Door vier verschillende soorten te kiezen vergroten we de biodiversiteit in de omgeving en heeft een eventuele boomziekte minder impact op het straatbeeld. De recent geplante amberbomen blijven staan en worden niet vervangen. Om ervoor te zorgen dat de nieuw geplante bomen goed kunnen groeien, wordt de grond waar de bomen worden geplant voorbereid met voedingsrijke grond en worden waar mogelijk de boomspiegels vergroot. Hierbij verandert er niets aan de inrichting van de straat.

Het ontwerp

In de brief van november gaven we aan dat omwonenden konden kiezen voor twee manieren van planten:

  1. Om en om met af en toe twee dezelfde bomen na elkaar
  2. Drie of vier dezelfde bomen naast elkaar met af en toe een enkele andere soort in de rij.

We ontvingen 12 reacties. De meeste bewoners (9) kozen voor optie A. We zullen dit plan dan ook uitvoeren.

Planning

De werkzaamheden starten in week 10 (7-11maart 2022) en zijn eind maart afgerond. Tijdens de werkzaamheden zullen er ter plaatse parkeerverboden gelden om de werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief? Bel dan met de gemeente Leiden via tel. 14 071 (maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur). U kunt uw vraag ook stellen via het contactformulier.

Met vriendelijke groet,

Gerpieter Wilbrink
Assistent-beheerder Groen