Houtlaan en Schipholweg - opvanglocaties vluchtelingen Oekraïne (2022-059)

Leiden gaat op korte termijn ongeveer 300 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Het stadsbestuur is net als veel Leidenaren erg geraakt door de oorlog in Oekraïne. Leiden wil helpen waar het kan en gaat er voor zorgen dat de vluchtelingen goed opvangen worden in onze stad.

Opvanglocaties

Vanaf 14 maart wordt de eerste groep Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de 3 Oktoberhal aan de Smaragdlaan, een locatie die snel kon worden ingericht voor crisisnoodopvang. De crisisnoodopvang is bedoeld voor een korte periode. Daarna worden de vluchtelingen op andere locaties ondergebracht, waar zij langer kunnen verblijven. De volgende twee locaties worden in de komende weken voorbereid voor de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen:

• Kantoorgebouw (D-gebouw) Alrijne Ziekenhuis, aan de Houtlaan
  • Schipholweg 68

Het streven is om deze noodopvanglocaties binnen zes weken in gebruik te nemen. We gaan ervan uit dat in het D-gebouw ca 200 mensen opgevangen kunnen worden en op de locatie Schipholweg 68 ca 100 mensen. De locatie Schipholweg 68 is in ieder geval beschikbaar voor maximaal één jaar. Het D-gebouw is mogelijk voor een langere periode beschikbaar. De komende weken wordt druk gewerkt aan het bewoonbaar maken van deze twee opvanglocaties. U kunt erop rekenen dat de gemeente maatregelen treft om ervoor te zorgen dat de opvang straks op een veilige wijze en met zo min mogelijk overlast verloopt. Er wordt momenteel nog onderzoek gedaan naar opvangmogelijkheden in andere panden in de stad. Zodra hier meer duidelijkheid over is, worden ook deze omwonenden hierover geïnformeerd.

Informatieavond

Wij kunnen ons voorstellen dat u nog veel vragen heeft over de opvang en begeleiding van de vluchtelingen op deze locaties. Daarom organiseert de gemeente op dinsdag 22 maart een informatieavond. De informatieavond vindt plaats van 20.00 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in de bedrijfskantine van het Stadskantoor (in gebouw LEVEL) op Bargelaan 190. Tijdens deze avond kunnen wij u ook meer vertellen over de hulp die wij nog kunnen gebruiken op de locaties. Als u wilt helpen, kunt u dat meteen aangeven. Op die manier is het voor ons mogelijk om de hulp zo goed mogelijk te coördineren. Aanmelden voor de informatieavond kan via een email aan: d.van.der.krogt@leiden.nl. U kunt dit emailadres ook gebruiken als u nog vragen heeft over de informatieavond.

Meer informatie

Heeft u vragen over de opvang en begeleiding van Oekraïnse vluchtelingen in Leiden? Stuur dan een email aan: meldpunt.oekraine@leiden.nl.

Op www.leiden.nl/oekraine vindt u meer algemene informatie over de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne. U kunt ook bellen met telefoonnummer 14 071, keuze 4 (maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur).

Henri Lenferink,
Burgemeester Leiden