De Laat de Kanterstraat - meer groen in de wijk (2022-075)

De gemeente Leiden wil de komende jaren zoveel mogelijk verharde oppervlakken groener inrichten. Extra groen zorgt voor verkoeling, draagt bij aan een grotere biodiversiteit en zorgt ervoor dat overtollig water in de grond kan zakken zodat we niet al het regenwater via de riolering hoeven af te voeren. Op die manier bereiden we onze wijken voor op de toekomst. Waarin het harder gaat regenen en waarin er ook langere perioden zijn van droogte en hitte. Groen biedt bovendien verkoeling door schaduw en zorgt voor beschutting en voedsel voor dieren.

Groene Kansen Kaart

De gemeente heeft kansen voor vergroening in de wijken vastgelegd in de Groene Kansen Kaart. Daarmee vormen we de komende jaren versteende groene plekken om naar mooie groene locaties en creëren we een betere leefbaarheid in de wijk. De Laat de Kanterstraat is een van de straten in onze stad die nauwelijks met groen is ingericht.

Vergroenen kruispunt

Een aantal bewoners heeft vorige jaar aangegeven dat er behoefte is om het kruispunt Cobetstraat – De Laat de Kanterstraat te vergroenen. Naar aanleiding daarvan heb ik op woensdag 2 februari met een aantal bewoners op locatie afgesproken en zijn er wat ideeën besproken. Deze ideeën heb ik meegenomen en voorgelegd aan de ontwerper. De ontwerper heeft gekeken naar de ondergrondse infrastructuur en heeft contact gehad met onze afdeling Verkeer en Erfgoed. Dit laatste omdat dit deel van Leiden een beschermd stadsgezicht heeft en we bij het vergroenen rekening moeten houden met de cultuurhistorische waarde van de straat. Vervolgens heeft de ontwerper een schetsontwerp gemaakt. Het is een eerste opzet en niets staat nog vast.

Samen vergroenen, uw mening telt

We horen graag wat u vindt van het schetsontwerp, Daarom nodig ik u uit, om samen met ons, op maandag 2 mei van 16.30 tot 18.00 uur verder te praten over dit schetsontwerp. Wij staan voor u klaar op de hoek van de Cobetstraat – De Laat de Kanterstraat, ter hoogte van huisnummer 77, om uw vragen te beantwoorden en uw input te verzamelen. Noteer deze datum in uw agenda want uw mening is nodig om uiteindelijk tot een mooi, groen en uitvoerbaar ontwerp te komen. De afspraak is wel onder voorbehoud van goede weersomstandigheden.

Samen aan de Slag

Met het project Samen aan de Slag zorgt de gemeente samen met inwoners voor het mooier maken van de eigen buurt. Dat kan individueel of gezellig met de hele straat. U kunt bijvoorbeeld aan de slag met geveltuintjes en boomspiegels. Kijk ook eens op leiden.nl/aandeslag.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief? U kunt dan contact opnemen via het contactformulier t.a.v. Leendert van Velzen. U kunt ook bellen met de gemeente Leiden via: 14071 – keuze 4 (maandag, dinsdag of donderdag 9.00 – 15.00 uur).

Leendert van Velzen
Wijkbeheer en bewonersparticipatie